
Όπως αναφέρει και η Tessa White και συμφωνούμε απόλυτα, προετοίμασε μια αδυναμία σου, δύο προσωπικά και μοναδικά γεγονότα και 3 παραδείγματα που δείχνουν τα δυνατά σου σημεία.
Για κάθε ένα από τα παραπάνω, σιγουρέψου ότι έχεις και μια μικρή προσωπική ιστορία η οποία εικονογραφεί σωστά το σημείο που θέλεις να τονίσεις.
Αν έχεις προετοιμάσει αυτά τα 3 σημεία, θα παρατηρήσεις ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σχεδόν σε όλες τις "συχνές" ερωτήσεις που μπορεί να σου απευθυνθούν - ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο; Για ποια επαγγελματική σου στιγμή είσαι περισσότερο περήφανος; Ποιο θεωρεί ο προηγούμενος (ή ο τωρινός) εργοδότης σου ως το πιο δυνατό σου σημείο; Τι έχεις να προσφέρεις σε αυτή την εταιρία και γιατί πρέπει να σε επιλέξουμε; Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν με ένα παράδειγμα που εξιστορεί τα δυνατά σου σημεία.
Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι να καταλάβεις ότι υπάρχουν καλές απαντήσεις, καλύτερες απαντήσεις και οι βέλτιστες απαντήσεις. Καλή απάντηση είναι ότι έχεις απάντηση:
Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο; Είμαι εξαιρετικός -ή στην εξυπηρέτηση πελατών (καλή απάντηση)
Μια καλύτερη απάντηση όμως βοηθά τον υποψήφιο εργοδότη σου να δημιουργήσει μια προσωπική σύνδεση μαζί σου, και αν προσθέσεις και ένα παράδειγμα, θα τον κάνεις να σε πιστέψει!
Είμαι εξαιρετικός -ή στην εξυπηρέτηση πελατών! Σαν παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω εκείνη την φορά που δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από έναν συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος παραπονέθηκε πως έχει αναφέρει το πρόβλημά του σε 3 διαφορετικούς υπαλλήλους και ο κάθε ένας τον συνδέει με τον επόμενο. Άκουσα το πρόβλημά του, το ανέλαβα προσωπικά και στο τέλος κατάφερα να του επιστρέψω τα 30€ που είχε δαπανήσει για ένα προϊόν της εταιρίας το οποίο ήταν ελαττωματικό (ή δεν τον εξυπηρετούσε τελικά). Το εκτίμησε τόσο που έγραψε μια καλή κριτική για εμένα και την εταιρία, λέγοντας πως πλέον μας εμπιστεύεται περισσότερο και θα είμαστε η πρώτη του επιλογή στις μελλοντικές του έρευνες αγοράς. Εγώ έλαβα τα εύσημα από τον προϊστάμενό μου και την ικανοποίηση της σωστής εξυπηρέτησης του πελάτη! (Πολύ καλύτερη απάντηση! Όσες περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο το καλύτερο. Τώρα ο εργοδότης σε πιστεύει!)
Η βέλτιστη απάντηση περιλαμβάνει μια ιστορία σαν την παραπάνω, η οποία έχει σαν κερασάκι στην τούρτα την δέσμευσή σου ότι ο νέος σου εργοδότης μπορεί να βασιστεί ότι θα χρησιμοποιήσεις αυτό το δυνατό σου σημείο στην νέα σου θέση. Τελειώνοντας την ιστορία σου αναφέρεις πως "αυτό που πρέπει να περιμένετε από εμένα είναι ότι θα εργαστώ σκληρά πάνω στην επίλυση προβλημάτων και όχι ότι απλά θα τα δώσω στον επόμενο συνάδελφο. Είμαι ένας άνθρωπος που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις προθεσμίες και τις εργασίες που μου ανατίθενται."
Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πλήρως τις παραπάνω έννοιες τα πάνε πολύ καλά στις συνεντεύξεις και ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Αντί ένας εργοδότης να πει "θα ήθελα αυτόν που είναι καλός στην εξυπηρέτηση πελατών" (που δεν το έχει πει ποτέ κανένας παρεμπιπτόντως), θα πει "μου αρέσει αυτός που είχε επιστρέψει τα 30€ στον πελάτη". Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ευκαιρία να δημιουργούμε "ανθρώπινες" συνδέσεις με λεπτομερή παραδείγματα που τονίζουν τις ικανότητές μας.
Σχόλια