Γιατί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε πλούσιοι


Ένας οικονομολόγος με νόμπελ αναφέρει πως ένας άλλος παράγοντας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία! Ο James Heckman, νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, αρέσκεται να ρωτάει τους γύρω του πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η έμφυτη νοημοσύνη στην οικονομική επιτυχία. Κατά πόσο δηλαδή η διαφορά των εσόδων μας βασίζεται στην διαφορά της νοημοσύνης μας.

Κάποιοι απαντούν 25%, κάποιοι φτάνουν στο 50% και κάποιοι απαντούν με μεγαλύτερα ποσοστά. Η μελέτη του James Heckman όμως αποκαλύπτει κάτι τελείως διαφορετικό! Η έμφυτη νοημοσύνη παίζει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 1% με 2% ρόλο στην μελλοντική οικονομική επιτυχία ενός παιδιού.

Αντ' αυτού, η οικονομική επιτυχία συσχετίζεται με τη συνείδηση: αυτοπειθαρχία, επιμονή και επιμέλεια.
Η νοημοσύνη είναι σημαντική, αλλά χωρίς προσπάθεια μερικές φορές πάει χαμένη.
 Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την έρευνα για τα παντρεμένα ζευγάρια: Οι άνθρωποι με σχετικά συνετό και αξιόπιστο σύντροφο τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία, κερδίζουν περισσότερες προαγωγές, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.

Η "συντροφική συνείδηση" (και για άνδρες και για γυναίκες) δείχνει μελλοντική ικανοποίηση από την εργασία, εισόδημα και πιθανότητες προαγωγής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι "ευσυνείδητοι" σύντροφοι εκτελούν περισσότερα οικιακά καθήκοντα, παρουσιάζουν πιο ρεαλιστικές συμπεριφορές τις οποίες οι έτεροι σύντροφοί τους είναι πιθανό να μιμηθούν και προωθούν μια πιο ικανοποιητική ενδοοικογενειακή ζωή, κάτι που επιτρέπει στον σύντροφό τους να επικεντρωθεί περισσότερο στην εργασία.

Όπως είπε ένας ερευνητής: "Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά διάθεσης του ατόμου που κάποιος παντρεύεται επηρεάζουν σημαντικές πτυχές της επαγγελματικής ζωής του ατόμου".

Σε μη-ερευνητικούς-όρους, ένας καλός σύντροφος δίνει ένα καλό παράδειγμα και τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι.

H τύχη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιτυχία. Όπως γράφουν οι ερευνητές, "Η μέγιστη επιτυχία δεν συμπίπτει ποτέ με το μέγιστο ταλέντο και αντίστροφα". Όμως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την τύχη, και δεν μπορούμε να ελέγξουμε και ένα μέρος από το IQ μας.

Επίσης, ενώ μπορούμε πάντα να ανεβάζουμε το μορφωτικό μας επίπεδο, η ρέουσα λογική (δλδ η ικανότητα να σκεφτόμαστε λογικά και να επιλύουμε προβλήματα ανεξάρτητα από την επίκτητη γνώση) είναι μεν κάτι στο οποίο μπορούμε να εκπαιδευτούμε, αλλά κατά ένα μεγάλο βαθμό τείνει να μένει σταθερή.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πόσο ευσυνείδητοι, επιμελείς και επίμονοι είμαστε και πόσο σκληρά προσπαθούμε!

Ο καθένας ορίζει την επιτυχία διαφορετικά (όπως και θα έπρεπε). Αλλά αν συμβαίνει να ορίζετε την επιτυχία με παραδοσιακά μέτρα, όπως τα επαγγελματικά επιτεύγματα ή τον πλούτο ή την φήμη, η σκληρή δουλειά είναι ο μεγάλος εξισωτής.

Ίσως να μην είμαστε πιο έξυπνοι από όλους τους άλλους, να μην είμαστε τόσο ταλαντούχοι, να μην έχουμε τις κατάλληλες διασυνδέσεις, το κατάλληλο περιβάλλον ή την σπουδαία εκπαίδευση.

Μπορεί να μην έχουμε τίποτα από όλα αυτά, αλλά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με την προσπάθεια επειδή με την πάροδο του χρόνου, η προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την ικανότητα και την εμπειρία.

Μπορούμε πάντα να είμαστε πιο επίμονοι από τους άλλους και πιο πειθαρχημένοι. Αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε και αυτό, λέει η επιστήμη, θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιδίωξη της επιτυχίας μας!

Σχόλια