
Κάθε φορά που στέλνεις το βιογραφικό σου ελπίζοντας σε μια συνέντευξη για την εκάστοτε θέση εργασίας, αναρωτιέσαι πόσα βιογραφικά να έχει λάβει το αντίστοιχο τμήμα και η απάντηση είναι πάντοτε, αμέτρητα.
Το πως θα κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα, είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και επαγγελματική άποψη πάνω στο θέμα. Με μια σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρεις πολλούς να προσφέρουν επαγγελματικά τις υπηρεσίες τους στην βοήθεια σύνταξης ενός καλού βιογραφικού και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με το θέμα.
Παρακάτω, θα βρεις 5 απλές, σύντομες αλλά βασικές συμβουλές που θα λέγαμε ότι συμβάλουν αρκετά στο να τραβήξει το βιογραφικό σου την πολυπόθητη προσοχή:
1) Συντομία
Γνωρίζοντας λοιπόν πως ο κάθε εργοδότης λαμβάνει αμέτρητα βιογραφικά και πως κατά μέσο όρο δεν ξοδεύει περισσότερα από 8 δευτερόλεπτα στο κάθε ένα, καταλαβαίνουμε ότι ένα σύντομο αλλά περιεκτικό και ουσιαστικό βιογραφικό είναι αυτό που θα του κάνει την ζωή εύκολη. Σίγουρα έχεις ακούσει για την ιδέα του μονοσέλιδου βιογραφικού, αλλά αν είσαι σίγουρος -η ότι δεν μπορείς να το καταφέρεις, τότε απλά προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τις 2 σελίδες.
2) Τροποποίηση ανάλογα με την θέση
Όλοι μας το έχουμε κάνει αυτό. Φτιάξαμε το βιογραφικό μας και μετά το στείλαμε σε όλες τις θέσεις εργασίας που μας ενδιέφεραν νομίζοντας πως κερδίσαμε χρόνο ή πως έτσι γίνεται... Σίγουρα κερδίσαμε αρκετό χρόνο αφού πολλοί από τους εργοδότες δεν μας κάλεσαν καν! Για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για κάθε θέση εργασίας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φτιάχνουμε το βιογραφικό μας κάθε φορά έτσι ώστε να ταιριάζει στην εκάστοτε θέση.
Τονίζουμε τα πλεονεκτήματά μας σχετικά με την θέση (αφού πρώτα έχουμε κάνει έρευνα και έχουμε κατανοήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το προφίλ του κατάλληλου υποψήφιου) και διευκολύνουμε με τις κατάλληλες εμπειρίες και δεξιότητες τον αναγνώστη, ώστε να έρθει στο συμπέρασμα ότι εμείς είμαστε μια καλή περίπτωση υποψήφιου.
3) Όχι στα αδικαιολόγητα κενά
Το να έχουμε νεκρές εργασιακά περιόδους στην ζωή μας είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά δεν αντιμετωπίζεται πάντα με καλό μάτι όταν προσπαθούμε να το αποκρύψουμε. Αντί λοιπόν να αφήνουμε χρονολογικά κενά στο βιογραφικό μας ελπίζοντας να μην το καταλάβει κανείς ή να μην αναφερθεί κανείς σε αυτό, τα αντικαθιστούμε με τις δραστηριότητες που είχαμε στην ζωή μας εκείνες τις περιόδους. Ναι μεν δεν εργαζόμασταν, αλλά μπορεί να συμμετείχαμε σε κάποιον εθελοντισμό, μπορεί να παίρναμε κάποια μαθήματα ή να βελτιώναμε κάποιες ικανότητές μας. Αν υπάρχει το οτιδήποτε, θα ήταν πολύ καλό αντίβαρο στις περιόδους ανεργίας.
4) Η στατιστική έχει σημασία
Τα νούμερα και οι στατιστικές μπορεί να είναι βαρετά για πολλούς, αλλά όπως σωστά μάντεψες, δεν είναι βαρετά για έναν προϊστάμενο! Αν υπάρχει δυνατότητα, κατέγραψε με νούμερο τα ποσοστά αύξησης πωλήσεων ανά χρονικό διάστημα που έχεις καταφέρει στο παρελθόν ή οτιδήποτε μπορεί να εκφραστεί σε ποσοστό από την επαγγελματική ιστορία σου και θα φανεί ελκυστικό!
5) Keywords
Όπως ακριβώς λειτουργούν και οι μηχανές αναζήτησης. Ειδικά αν έχεις ανεβάσει το βιογραφικό σου σε ψηφιακούς τόπους αναζήτησης εργασίας (kariera, indeed, κλπ), το να χρησιμοποιείς λέξεις τις οποίες πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν και οι εργοδότες στην αναζήτησή τους για βιογραφικά, θα φέρει το βιογραφικό σου πολύ ψηλά στην αναζήτησή τους. Προφανώς και αν δεν είσαι σίγουρος, συμβουλεύεσαι τις μηχανές αναζήτησης για το ποια keywords να χρησιμοποιήσεις για την εκάστοτε θέση ή τίτλο εργασίας (γκουγκλάρεις).
Καλή επιτυχία!
Σου αρέσει η σελίδα μας;
Σχόλια