Πως να γίνεις εκατομμυριούχος σε 10 χρόνια

 
 Ή αλλιώς, 25 βήματα - συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις όσο πιο σύντομα μπορείς. Το πρώτο εκατομμύριο είναι το πιο δύσκολο!

"Είμαι 22 χρονών και θέλω να γίνω εκατομμυριούχος μέχρι τα 25, τι πρέπει να κάνω;" Είναι η ερώτηση που εμφανίστηκε στο Quora και ο Alberto Favaretto, επιχειρηματίας και επενδυτής απάντησε όπως θα δούμε παρακάτω. Φυσικά η ηλικία και τα χρονικά διαστήματα θα είναι διαφορετικά για τον καθένα όμως οι συμβουλές αξίζουν την προσοχή όλων.

A. Μείωσε δραστικά τα έξοδά σου!

1. Πούλα ότι δεν χρειάζεσαι (TV, XBOX, PlayStation, κλπ) (Πολλοί θα παρατήσουν το διάβασμα εδώ. Έτσι κι αλλιώς το άρθρο είναι για τους άλλους)

2. Σταμάτα να ψωνίζεις απλά για να ψωνίζεις (Hoooold)

3. Μην καπνίζεις, μην πίνεις, μην κάνεις ναρκωτικά ή οτιδήποτε παρόμοιο συστηματικά σου ζητάει χρήματα

4. Αφαίρεσε τα Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest από το κινητό σου έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτά μόνο από τον υπολογιστή σου. (Ο σπαταλημένος χρόνος που θα κερδίσεις αγγίζει το 90%)

5. Να κοιμάσαι 8 ώρες την ημέρα αδιαπραγμάτευτα (ή τις ώρες που έχεις βρει ότι χρειάζεσαι ακριβώς, μάλλον είναι 7,5)

6. Αποφάσισε με προσοχή τι χρειάζεται όντως να αγοράζεις.

7. Μάθε πως να κάνεις τα λογιστικά σου μόνος σου. Μόλις μάθεις πως λειτουργεί η φορολογία μπορείς να διαλέξεις έναν καλό λογιστή και να καταλαβαίνεις επιτέλους τι κάνει.

8. Διώξε / απέφυγε ψεύτικους φίλους, ανούσιους και πολυδάπανους δεσμούς και όλους αυτούς που συστηματικά υπονομεύουν και μειώνουν τις προσπάθειές σου. Είναι απαραίτητο να περιβάλλεσαι από θετική ενέργεια και αισιοδοξία.

9. Μην αγοράζεις / παραγγέλνεις φαγητό όταν ήδη πεινάς. Αγόραζε σε μεγάλες ποσότητες το φαγητό σου και μάθε να μαγειρεύεις. Μην τρως συχνά έξω. Σταμάτα να αγοράζεις νερό σε μπουκαλάκια / μπουκάλια, κόψε ή περιόρισε τα σακχαρώδη ποτά και οτιδήποτε άλλο σου προσφέρει μόνο λίπος. Περιόρισε το κόκκινο κρέας και μάθε να τρως λαχανικά και όσπρια. (Δεν άλλαξε το άρθρο σε οδηγό αδυνατίσματος...)

10. Αν μπορείς να κινείσαι με συγκοινωνία ή ποδήλατο, παράτα το αυτοκίνητο. Στις λίγες περιπτώσεις που θα χρειαστείς αυτοκίνητο μπορείς να νοικιάσεις ή να χρησιμοποιήσεις ταξί. Θα έχεις τα χρήματα από όλα αυτά τα έξοδα που θα γλυτώσεις και θα περισσεύουν κιόλας. (Εδώ κυριολεκτικά θα διαφωνήσει κάθε έλληνας ή πολίτης παρόμοιας χώρας, προχωράμε)

11. Δεν χρειάζεται να αναβαθμίζεις το κινητό σου κάθε χρόνο.

12. Πάντα να πληρώνεις στην ώρα τους πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Απέφυγε τις πιστώσεις από τους καλοθελητές φίλους μας τους τραπεζίτες, σαν το διάολο. Αν κάτι δεν μπορείς να το αγοράσεις, αποδέξου το και προχώρα. Έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόμαστε το 90% από ότι πουλιέται εκεί έξω αυτή την στιγμή.

13. Φρόντισε να έχεις μια καλή ασφάλεια υγείας η οποία θα προστατέψει εσένα και τον τραπεζικό σου λογαριασμό αν γίνει κάτι απροσδόκητο. Επίσης, φρόντισε να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

14. Να έχεις περιέργεια και να θες να μαθαίνεις για τα πάντα εκεί έξω. Τουτέστιν, διάβαζε βιβλία (προσπάθησε όχι φαντασίας) κυρίως για τομείς έξω από αυτούς που γνωρίζεις. Η καινοτομία προέρχεται από την ικανότητα συσχέτισης πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών πηγών γνώσης.

Β. Αύξησε δραστικά τα έσοδά σου!

1. Μελέτησε την "θεωρία των παιγνίων" πριν ψάξεις για δουλειά. Αφού διαβάσεις τι είναι στο wikipedia, o Alberto Favaretto προτείνει το βιβλίο The Joy of Game Theory. Στην απάντησή του δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει κάποιο κέρδος από τις πωλήσεις του βιβλίου, απλά θα σε βοηθήσει να διευρύνεις την αντίληψή σου σχετικά με την αγορά, κάτι που θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο δύσκολο αυτό ταξίδι.

2. Μελέτησε και κατάλαβε τις εξειδικευμένες επιχειρηματικές θέσεις όπου - βάσει των δυνατοτήτων σου - θα βρεις την καλύτερη δυνατή θέση εργασίας για σένα από οικονομικής άποψης και παράλληλα δεν θα σε στείλει στο ψυχιατρείο. Απέκτησε νέα και χρήσιμα προσόντα (δεν χρειάζεσαι πτυχία όπως δείχνει η αγορά εργασίας αυτή την εποχή). Αν στην χώρα σου δύσκολα ακμάζει η καινοτομία ή ο ανταγωνισμός μην φοβηθείς να μετακομίσεις στο εξωτερικό. Μην φοβηθείς το ρίσκο, ειδικά αν είσαι ακόμα πολύ νέος.

3. Μάθε πως να λύνεις προβλήματα στην δουλειά. Όταν οι υπόλοιποι στην δουλειά κάνουν με το ζόρι απλώς τα απαραίτητα και αρκούνται στην γκρίνια όταν τα πράγματα δεν "ρολλάρουν", εσύ θα γίνεις σύντομα απαραίτητος ως ένας από τους λίγους problem solvers. Αυτό θα λειτουργήσει ακόμα και αν είσαι άσχημος, χοντρός, όχι αρκετά "έμπειρος", πολύ μεγάλος, πολύ μικρός και άλλα τέτοια επίθετα - ταμπέλες στον εργασιακό χώρο. (Ευτυχώς σιγά σιγά τα αφήνουμε στην ιστορία αυτά).

4. Όταν γίνεις απαραίτητος, θα εφαρμόσεις την θεωρία των παιγνίων που έμαθες και θα ζητήσεις καλύτερες αποδοχές, bonus, έκθεση σε πελάτες κ.ο.κ. Θα το κάνεις ευγενικά αλλά αποτελεσματικά. Με χαμόγελο, θα φέρεις τον εργοδότη σου απέναντι σε "στρατηγική κυριαρχία" και θα καταφέρεις αυτό που θες. Αν είσαι ένας αποδοτικός problem solver και εξακολουθείς να μην ανεβαίνεις την σκάλα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεις άλλη σκάλα. ΜΗΝ χάσεις το κίνητρο και ΜΗΝ βολευτείς και προσαρμοστείς όπως όλοι οι υπόλοιποι. 

5. Όταν καταφέρεις να έχεις έναν ικανοποιητικό μισθό, ξεκίνα αμέσως να φτιάχνεις έναν κουμπαρά επειγόντων, περίπου 6 μισθών ή 3 αν είσαι καλός στο να αποφεύγεις τα επείγοντα. Αυτός ο κουμπαράς δεν είναι για να σου αγοράσει BMW ή κάτι τέτοιο. Μην φανείς αρκετά ηλίθιος ώστε να "αναβαθμίσεις" το lifestyle σου. Ο στόχος σου δεν είναι να εντυπωσιάσεις κάποιον. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, όσα και αν είναι αυτά.Το να αυξήσεις τα έξοδά σου όταν αυξήσεις τα έσοδά σου δεν θα σε κάνει ποτέ πλούσιο. 

6. Άνοιξε έναν επενδυτικό λογαριασμό και να τοποθετείς εκεί 20% / 30% / 40% / 50% όσα μπορείς από τα καθαρά σου έσοδα ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ και να τα επενδύεις σε ETF χαμηλής προμήθειας (όπως τα "VOO" ή "VIG": google them). Μην πειράξεις αυτές τις επενδύσεις για τουλάχιστον μια 10ετία. Να το κάνεις ευλαβικά κάθε μήνα ότι και να συμβεί. Googlαρε "dollar cost average" + "compound interest" για να καταλάβεις τα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής. Εν ολίγοις, θα έχεις κερδίσει γύρω στο 90% από τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων εκεί έξω... Βρες λοιπόν το ελάχιστο ποσό που θα καταθέτεις κάθε μήνα με ευλάβεια και να το καταθέτεις στην αρχή του μήνα (ή όποτε λαμβάνεις τον μισθό σου) για να μην το ξοδέψει σε χαζά πράγματα ο αδύναμος εαυτός σου. Αυτό θα κάνει θαύματα και στον ύπνο σου και στην περιουσία σου μακροπρόθεσμα αρκεί να είσαι σταθερός, υπομονετικός και να μην πειράζεις τις επενδύσεις σου. Όσο η καριέρα σου θα ανθίζει και θα κερδίζεις περισσότερα, αυτή η στρατηγική θα σε βοηθήσει να γλυτώσεις την παγίδα που έχουν πέσει πάρα πολλοί, όπου ξοδεύουν περισσότερα για καλύτερο lifestyle. Με λίγα λόγια σεβάσου τον στόχο σου αν θες να τον φτάσεις.

7. Όταν θα έχεις 200K / 300K σε επενδύσεις και θα σου δίνουν γύρω στα 30Κ κάθε χρόνο (τα οποία μάντεψε, δεν αγγίζεις), τότε θα μπορείς να εστιάσεις στο ξεκίνημα της παράλληλης επιχείρησής σου η οποία θα αυξήσει τα εισοδήματά σου.

8. Δούλευε απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες για να πάρει "μπρος" η επιχείρησή σου.

9. Εστίασε στο να φέρεις 3 πελάτες στην επιχείρησή σου. Οικογένεια και γνωστοί δεν μετράνε. Μόλις το καταφέρεις, εστίασε στο να τους κάνεις 30. Εάν σε 3 μήνες δεν έχεις καταφέρει να φτάσεις το 1K/μήνα, πρέπει να εστιάσεις στην αναζήτηση καλύτερων cash-flow επιχειρηματικών ιδεών. Μην αρχίσεις τον πόλεμο των τιμών. Το περιθώριο κέρδους είναι απαραίτητο! Μάθε από τα λάθη σου και θα κάνεις πολλά! Ψάξε τις ευκαιρίες και τις περίεργες ή παραμελημένες επιχειρηματικές θέσεις. Πολλές φορές είναι χρυσορυχείο.

10. Όταν η επιχείρησή σου θα αρχίσει να αποφέρει γύρω στα 10Κ / μήνα, είναι ώρα να αποφασίσεις αν η βασική εργασία σου αξίζει τον κόπο. Αν όχι, μεταφέρσου στην επιχείρησή σου και εστίασε στα 30Κ/μήνα

11. Αργά ή γρήγορα από εκείνο το σημείο θα είσαι εκατομμυριούχος. Το πρώτο είναι πάντοτε το πιο δύσκολο. 

Οι αριθμοί και τα χρονικά διαστήματα που διάβασες παραπάνω μπορεί να φανούν εξωπραγματικά σε κάποιον που διαβάζει αυτό το άρθρο και ζει στην ελληνική πραγματικότητα, ίσως και όχι, το νόημα όμως του άρθρου είναι να σου μείνει η στρατηγική. Ο στόχος ή οι στόχοι του καθενός παραμετροποιούνται από τον ίδιο. 

Προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε το άρθρο από το διάσημο περιοδικό Inc.com. Η απάντηση στην γνωστή ερώτηση εμφανίστηκε στο  Quora από τον Alberto Favaretto.

Αν σου αρέσει η σελίδα και θέλεις να βλέπεις παρόμοια άρθρα, κάνε μας ένα like

Σχόλια