Ο Warren Bennis, ένας από τους πιο σεβαστούς συγγραφείς στον κόσμο με θεματολογία την ηγεσία, έχει πει πως "η ηγεσία είναι η δυνατότητα να μετατρέψεις τo όραμα σε πραγματικότητα". Αν δεν δούμε αυτή τη φράση ως γενικότητα και μια ακόμα "πιασάρικη" φράση για τα social media, αλλά την εξετάσουμε λιγάκι, κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα έρχονται στην επιφάνεια.
Αν η ηγεσία είναι η δυνατότητα να μετατρέψεις τo όραμα σε πραγματικότητα, με ποια μέθοδο το καταφέρνεις αυτό; Ένας τρόπος, όπως προκύπτει από τελευταίες έρευνες, είναι να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου.
Υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η φαντασία μιας κίνησης θα διεγείρει την ανάλογη περιοχή του εγκεφάλου για αυτή την κίνηση. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να βοηθήσουμε ανθρώπους με εγκεφαλικό να κινηθούν ξανά και επαγγελματίες αθλητές να βελτιστοποιήσουν την προπόνησή τους πριν τον αγώνα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτυχία της Mikaela Shiffrin στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες 2014 η οποία κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο.
Αυτή η μέθοδος συστήνει πως αν θες να φτάσεις τους στόχους σου, πρώτα πρέπει να τους γράψεις και μετά να καθορίσεις πιθανά σενάρια για να τους φτάσεις. Ύστερα, "κλείσε τα μάτια" και φαντάσου τον εαυτό σου να ακολουθεί αυτά τα σενάρια. Η φαντασία προθερμαίνει την δράση στον εγκέφαλο και τον ενεργοποιεί! Αυτή η διαδικασία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αν είστε αναβλητικοί ή έχετε "κολλήσει".
Όμως, όσο εύκολο και αν ακούγεται να κλείσεις απλά τα μάτια και να φανταστείς τον εαυτό σου να πετυχαίνει έναν στόχο ή να οδηγεί μια ομάδα σε αυτόν, μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολο για διάφορους λόγους.
Τι γίνεται αν δεν έχω αρκετή αυτοπεποίθηση; Τι γίνεται αν έχω αποτύχει τόσες φορές να πετύχω τους στόχους μου, που μόνο και να φανταστώ αυτό το σενάριο πλέον μου προκαλεί άγχος;Πρώτα 'απ' όλα, η φαντασία, σε πολλές μορφές της, έχει αποδειχθεί πως βοηθά με την μείωση του άγχους. Δεύτερον, για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, μια συγκεκριμένη μορφή φαντασίωσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ονομάζεται motivational-general mastery (M-GM), κατά την οποία έχεις τον στόχο σου στον ορίζοντα και φαντασιώνεσαι ότι έρχεσαι "από χαμηλά" για να τον φτάσεις (σαν αουτσάιντερ).
Η M-GM μορφή φαντασίωσης είναι ακριβώς το αντίθετο από την στατική φαντασίωση του να έχεις ήδη πετύχει τον στόχο σου (το αμέσως επόμενο πράγμα που θα σκεφτείς είναι οι δυσκολίες γενικά για να φτάσεις εκεί και ακολουθούν σκέψεις παραίτησης). Για να ακολουθήσεις την M-GM μορφή φαντασίωσης, καθόρισε με σαφήνεια τα σημεία αναφοράς και όρισε το σημείο που βρίσκεσαι τώρα. Ύστερα, όρισε πότε και πως σκοπεύεις να φτάσεις στα υπόλοιπα και να τα υπερβείς. Κυριολεκτικά σχεδίασε το όλο σε ένα χαρτί πρώτα, για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν σενάριο και να δημιουργήσεις την νοητική σου ταινία.
Μια άλλη συχνή ερώτηση είναι η: "Πως μπορώ να φανταστώ ότι φτάνω τα σημεία αναφοράς μου, όταν δεν έχω ιδέα πως μπορεί να γίνει αυτό;"Όταν λες ότι δεν έχεις ιδέα, εννοείς ότι δεν έχεις συνειδητή ιδέα. Ωστόσο, μια έρευνα ανάμεσα σε 75 εργασίες έδειξε ότι η εικόνα μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους: Εκτός του ότι μπορεί να βοηθήσει με την συγκέντρωση προσοχής ενεργοποιώντας το δίκτυο προσοχής στον εγκέφαλο, μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να χαρτογραφήσει υποσυνείδητα την πορεία σου από σημείο σε σημείο. Η φαντασία ενεργοποιεί σημεία του εγκεφάλου, τα οποία υποσυνείδητα μπορούν να σε οδηγήσουν στον στόχο σου! Το να μην γνωρίζεις το πως δεν έχει τόση σημασία, το μυαλό σου θα σε οδηγήσει όταν του δηλώσεις ξεκάθαρα τον στόχο.
Επιπρόσθετα, το να φαντάζεσαι την πορεία σου προς τον στόχο βοηθά το μυαλό να παραμένει στις σωστές ράγες και να επαναπροσδιορίζει την σωστή πορεία όπως ένα GPS στο αυτοκίνητο. Όταν δεν φαντάζεσαι συχνά τον στόχο και το ταξίδι, το μυαλό πολύ εύκολα μπορεί να χάσει την πορεία και να σε οδηγήσει κάπου αλλού, πιθανότατα στην αποτυχία και την σκέψη ότι χάνεις τον χρόνο σου.
Εν κατακλείδι, όρισε τον στόχο σου και κάνε τον πραγματικό γράφημα (ψάξε και εκτύπωσε αναπαραστάσεις ή ξόδεψε χρόνο για να σκεφτείς ακριβώς την εικόνα και σχεδίασε την). Βρες χρόνο κάθε ημέρα (καλύτερα πρωί) για να το κάνεις αυτό και ονόμασέ το τροφή γραφικής πληροφορίας για το μυαλό σου. Η επανάληψη είναι σημαντική καθώς δημιουργεί αυτόματα μοτίβα στο μυαλό και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε οτιδήποτε. Μια εικόνα ισούται με 1000 λέξεις επειδή χρησιμοποιείται από το μυαλό ως οδηγός, κίνητρο ή χάρτης.
Σχόλια